Project Description

Планирам изграждане на подпорна стена в моя имот

Подпорна стена в село Горнова могила, общ. Габрово

През 2019 година се свързаха с нас за направата на подпорна стена от суха каменна зидария в село Горнова могила (10 км от Габрово). Когато отидохме на място, видяхме красива възрожденска къща и съществуваща, стара подпорна стена до нея, която укрепваше пътя над къщата.

Желанието на клиента беше да се продължи подпорната стена и да се укрепи стар черен път с още 25 метра. Каменният зид трябваше да достигне впечатляващата височината от 3 м. Багер изкопа мястото, където трябваше да бъде изградена стената. Впоследствие направихме основите сравнително плитки, защото отдолу имаше скала – нямаше нужда да се копае по-дълбоко, скалата беше достатъчно стабилна основа.

Самата подпорна стена следва линията на терена и на мястото на превръзване със стария съществуващ зид се получи доста голяма извивка. Камъкът, който използвах, беше с правилна форма, доста голям по размер и вследствие на това каменният зид стана с прави, добре подредени редове, въпреки допълнителната денивелация на имота по дължина.

В процеса на работа клиентът ме помоли, ако е възможно, да вградя ниши (пезул, долап) за допълнителна декорация за цветя. В началото не бях съгласен да се интегрират такива елементи, които биха отслабили здравината на зида (всяко вдълбаване намалява широчината на зида и го отслабва), но след проверка на терена намерих три места, където багерът беше изкопал повече и ширината на тези места беше по-голяма. Използвах максимално големи и правилни камъни за изграждане на нишите и заедно с допълнителната ширина, която имах назад, бях спокоен, че това по никакъв начин намя да отслаби стената.

Подпорната стена от суха каменна зидария се получи наистина внушителна – бяха използвани над 75 тона камък! Правилните симетрични редове и допълнителните елементи, които добавихме, допринесоха за красотата и естетичния вид на зида. Крайният резултат, който постигнахме за 27 дни, е удивителен и удовлетворяващ, както за нашия клиент, така и за нас самите.

Металната оградата е изработена и монтирана от клиента по негово собствено желание и дизайн.

За проекта

Клиент

Частно лице

Имот тип

Вила

Заявете консултация

Предлагаме консултация по телефон, както и безплатна консултация на място, ако сте в радиус от 30 км от Габрово. Ако се намирате по-далеч, пишете ни, сигурни сме, че ще Ви бъдем полезни.

Моля, изпратете ни снимки на обекта от различни страни. Благодаря.

  Име *

  Фамилия *

  Имейл *

  Тел. номер

  Местоположение

  Описание

  ПРИКАЧИ ФАЙЛ

  Съвместими файлови формати: pdf / jpg / png, максимален размер на файла: 5MB


  За повече информация, проверете нашата политика за поверителност.