Придайте форма на Вашите идеи, комбинирайте функция с естетика!

Свободностоящи каменни зидове

Свободностоящите каменни зидове – суха зидария, осигуряват класически стил на ограждане на имотите, отделят терени с различен характер, обособяват пространства за отдих и уединение.

Изграждаме каменни стени в дворовете по практически и естетически причини. Те могат да бъдат изградени върху равен или наклонен терен, прави или с извивка, равни или стъпаловидни; да отделят изисканата Ви градина от разчупената поляна; зоната за паркиране от пътеката и градината; улицата от дома Ви. Те оформат структурата и рамката на Вашата градина. Каменните стени образуват линии и форми, които се свързват с Вашата къща и създават усещането за стабилност, увереност и постоянство. Зидовете във Вашата градина могат да бъдат чудесна връзка с Вашата къща като нейно продължение или като допълнение към нейната архитектура.

Каменен зид с вградена чешма, суха зидария

Отделете Вашето лично пространство посредством сух каменен зид, а допълнително може да засадите храсти или трайни насъждения от вътрешната страна на зида. Освен това, може да помислите за монтиране на дървена ограда върху самия зид.
Каменните зидове могат да установяват ясна разграничителна линия между Вашата земя и тази на Вашите съседи. Също така, те могат да обособяват зони в рамките на Вашия имот, за да създадете пространства за обитаване на открито. Именно такива интимни и топли места са нужни за отдих и чаша чай, овощна градина или лозя, градина за билки, цветни лехи, каменна пейка сред боровинкови храсти.

Отварянето на свободно стоящите зидове привлича вниманието и открива вход към пътеки или други дворни пространства. Тези преходни точки Ви водят в градината, от една част в друга.

Изграждане на каменен зид

Правилно изградените каменни стени са пропорционални и спрямо тяхната височина се определя ширината на основата. Няма големи пролуки между камъните, редовете могат да бъдат перфектно подредени и подравнени или разчупени и асиметрични, ако камъкът го позволява. Или ако камъкът е с неправилна форма се набляга на перфектното пасване и заключване на камъните и именно в това е техният чар. Камъкът може да бъде правилно издялан или груб необработен камък, полски камък от равни терени или речен камък, големи каменни блокове или плоски плочи. Гравитацията и уменията на майстора държат камъните на място и образуват дълготрайни каменни градежи, които могат да стареят грациозно в продължение на стотици години.

Свободностоящ каменен зид с извивка

Най-красивите стени следват традициите в региона, използва се местен камък с цвят и текстура, които съответстват на по-старите съществуващи дувари. Пъстра гама от наситена теракота до тъмно сиво. Каменните стени, които съчетават прекалено много цветове, в някои случаи могат да изглеждат натоварващи и непоследователни, затова онези, изградени с камък, сходен по цвят и текстура, изглеждат по-приятни. Добре изградената стена не привлича внимание и не дразни, тя е част от заобикалящата я среда.

Завършек на каменен зид

Различни способи за завършване и затваряне на зида: с каменни плочи – класически тип за България, или чрез вертикално поставени камъни, които заключват целия зид по ширина.

Каменен зид, двулицев, с извивки, суха каменна зидария
Каменните стени могат да имат и двойна функция, не само да отделят разнообразни кътчета за почивка, но и да послужат за случайни места за сядане; може да затворите стената с гладки плочи камък или изберете дърво, което ще ги направи дори още по-удобни.

Интегриране на различни елементи в каменните зидове (чешми, осветление, ниши, плотове, плочи, грил-барбекю, други)

Каменният зид може да създаде драматичен фон за цветя и други насаждения или да разкрие визуални изненади във всеки кът, но също така самият той може да се превърне в градина. С правилното изложение на зида може да се създаде микроклимат, той абсорбира слънчевата светлина, а в умишлено направени отвори в каменния зид се поставя почва, където се засаждат подходящи цветя, като например пълзяща мащерка или разновидности на седума.
Ако решите да добавите допълнително артистично излъчване към нощния пейзаж, може да добавите подходящо осветление, което да бъде поставено върху зида, за да придава обща осветеност, или в основата на зида, за да подчертае текстурата и формите на камъните.

Предимства на каменен зид, суха зидария, пред други техники

Препоръчваме Ви, когато е възможно, да не допускате направата на каменни стени със свързващ материал във Вашата градина дори ако той е едва забележим или напълно скрит с новата тенденция за каменни стени, зидани с бетон, които да изглеждат като суха каменна зидария. Кому е нужно това? Бетонът неизбежно се напуква, камъните се изплъзват, каменният зид се разрушава. Целият зид трябва да се гради отново, а камъните вече не могат да се използват.
Тъй като сухата каменна стена няма твърда бетонна основа, тя остава гъвкава и може да абсорбира движението на почвата, причинено от циклите на замръзване / размразяване и растежа на корените на дърветата. Ако част от стената се срине, камъните могат лесно да се преместят.
Още по-малко бихте искали да бъдете заобиколени от „метални кошове пълни с камъни“, категорично подтискащо.
Сухата каменна зидария отразява умението на майстора, докато заместителите ѝ по-скоро крият липсата му.

Избрани проекти

Разгледайте някои от последните проекти, които реализирахме за наши клиенти.

Заявете консултация

Предлагаме консултация по телефон, както и безплатна консултация на място, ако сте в радиус от 30 км от Габрово. Ако се намирате по-далеч, пишете ни, сигурни сме, че ще Ви бъдем полезни.

Моля, изпратете ни снимки на обекта от различни страни. Благодаря.

  Име *

  Фамилия *

  Имейл *

  Тел. номер

  Местоположение

  Описание

  ПРИКАЧИ ФАЙЛ

  Съвместими файлови формати: pdf / jpg / png, максимален размер на файла: 5MB


  За повече информация, проверете нашата политика за поверителност.