Допринасяме за устойчива, здрава и естетична градина

Подпорни стени – суха каменна зидария

Ако живеете сред хълмист терен, ние следваме традицията на изграждане на подпорни стени от суха каменна зидария, занаят, който успешно съчетава в себе си функционалност и красота. Подпорните стени, зидани от камък без свързващ материал, се използват за укрепване на земната маса при голяма денивелация в дворното пространство – често това се случва, когато имотът се намира под нивото на пътя или когато заради голяма денивелация се налага терасиране на имота с цел обособяване на повече полезна площ за:
– цветни лехи, зеленчукови градини, лозя и други селскостопански култури,
– равнинни терени за алеи и терасовидни градини,
– места за отдих на открито, скрити кътчета в градината.

Каквито и да са обстоятелствата за изграждане на подпорна стена, решението за използването на сухата каменна зидария има най-много предимства:

Градеж от естествен материал

Използването на камък за подпорна стена позволява тя да се впише хармонично в заобикалящата среда. Стената от суха каменна зидария стои естествено, създава чувство на комфорт и същевременно сигурност.

Използване на материал, намиращ се в близост до имота

Много добро практическо решение е да се използва камък, който се намира в непосредствена близост или такъв, който може да се намери в други близки населени места. Освен че вероятно ще намали разхода за закупуване на камък, изборът на местни материали ще подхожда и на заобикалящата Ви среда.

Сухата каменна зидария – самодренираща се система.

Начинът, по който се изгражда каменния зид – без използването на свързващ материал, позволява на водата да се дренира между фугите на камъните. Така натискът на земната маса не се увеличава от задържането на вода зад зидовете.

Подпорна стена от суха каменна зидария с ъгъл и тераса

Устойчивост и здравина

Сухата каменна зидария не отстъпва по здравина и дълъг живот на другите видове подпорни стени. Нещо повече, подпорните стени от суха каменна зидария биха надживели стените, изградени от друг материал, ако са изградени съгласно основните изисквания и характеристики, заложени в направата – по-голяма ширина на фундамента, правилно подреждане и заключване на камъните, наклон на целия зид.

Подпорна стена с дължина 25 метра и височина 3 метра

Естетичен външен вид

Подпорните стени от суха каменна зидария имат цялостен завършен вид за разлика от стените от бетон или използването на габиони (метални кошове пълни с камък). Насладата за окото, която носи камъкът, е несравнима с начина, по който изглежда монотонния и сив бетон или металните решетки на габионите. Възможността да се засадят различни видове растения или цветя в сухата каменна зидария допълнително допринася за естетичния вид и красотата.

Интегриране на каменни стъпала

Без значение от височината, формата, дължината или спецификата на терена на подпорните стени от суха каменна зидария преходът от едно ниво към друго може да бъде извършен посредством вграждане на каменно стълбище в самата подпорна стена, без това да се отрази на здравината и устойчивостта на градежа. Серия от терасовидни градини могат да се разкрият при изкачване на каменни стъпала измежду зидовете и извиващите се каменни пътеки.

Подпорни стени с растителност

Подпорната стена може да се превърне в място за вертикални насаждения. Каменните стени, особено с южно изложение, събират топлина през деня, която отдават през нощта. Подпорните стени от суха каменна зидария създават микроклимат, изключително благоприятен за отглеждане на различни растения.

CREATIVE HARDSCAPE съчетава изграждане на стени от суха каменна зидария от най-високо ниво и всички предимства на камъка – Здравина, Устойчивост, Естетика. Изпълняваме различни по височина и форма зидове и подпорни стени с отдаденост, професионализъм и индивидуален подход за всеки клиент.

Подпорна стена с междинна площадка, изградена от суха каменна зидария

Избрани проекти

Разгледайте някои от последните проекти, които реализирахме за наши клиенти.

Заявете консултация

Предлагаме консултация по телефон, както и безплатна консултация на място, ако сте в радиус от 30 км от Габрово. Ако се намирате по-далеч, пишете ни, сигурни сме, че ще Ви бъдем полезни.

Моля, изпратете ни снимки на обекта от различни страни. Благодаря.

  Име *

  Фамилия *

  Имейл *

  Тел. номер

  Местоположение

  Описание

  ПРИКАЧИ ФАЙЛ

  Съвместими файлови формати: pdf / jpg / png, максимален размер на файла: 5MB


  За повече информация, проверете нашата политика за поверителност.