Свържете се с нашия екип, за да получите

Реставрация

Нашето културното наследство се формира не само от добре известните ни паметници, но включва и традиционните възрожденски къщи и използваните строителни методи. Знанията се предават от поколение на поколение, а това е наследство, което отразява екологичните, културните, технологичните, икономическите и историческите условия на местния контекст.

Традиционните сгради обикновено са били изграждани с помощта на подръчни материали: дърво, естествен камък или тухли от глина/кал. Всички тези материали са изложени на редица фактори на околната среда, влияещи върху тяхната структура и цялост.

Опитът, наблюдението и изучаването на народното културно наследство ни позволява да се справяме успешно с реставрационни дейности на каменни и дървени елементи от българската Възрожденска къща.

Реставрация на суха каменна зидария в дворното пространство

Имаме познания по различни стилове каменна зидария, като здравината и красотата на каменния зид са еднакво важни в нашата работа. Изполваме камъните от стария зид или местен камък, за да остане каменната стена естествено свързана с околната среда.

Реставрация на каменни зидове на къщи и постройки

Основните видове щети на каменни структури:

– Пукнатини, напукване и цепене и деформации;
– Отлепване и разслояване
– Материална загуба, ерозия, механични повреди
– Обезцветяване и отлагания

Процесите, необходими за консервиране на повредени каменни структури, обикновено включват три етапа:

– Почистване, често извършвано механично или със специални внимателни действия;
– Консолидация (укрепване, заздравяване) – с цел да се увеличи устойчивостта на материала);
– Защита (като цяло се фокусира върху използването на водоотблъскващи разтвори, тъй като водата представлява един от основните фактори, участващи в разграждането и разрушаването на камъка).

Фугиране на каменни зидове

Предлагаме пълно възстановяване на фуги на каменни зидове на къщи, стопански постройки, подпорни стени или дувари, които са се оронили от времето и варовият или глинен разтвор е паднал на места.

Реставрация на дървени конструктивни елементи на къщи и постройки

Подмяна на стари компрометирани дървени елементи или дублиране на старите с нови. Използваме естествени материали за защита на дървения материал (ленено масло, импрегнанти с боров катран, защитна вакса с гъша мас).

Избрани проекти

Разгледайте някои от последните проекти, които реализирахме за наши клиенти.

Заявете консултация

Предлагаме консултация по телефон, както и безплатна консултация на място, ако сте в радиус от 30км от Габрово.  Ако се намирате по- далеч, пишете ни, сигурни сме, че ще Ви бъдем полезни.

Моля, изпратете ни снимки на обекта от различни страни. Благодаря.

  Име *

  Фамилия *

  Имейл *

  Тел. номер

  Местоположение

  Описание

  ПРИКАЧИ ФАЙЛ

  Съвместими файлови формати: pdf / jpg / png, максимален размер на файла: 5MB


  За повече информация, проверете нашата политика за поверителност.